coretan ramadhan


sejarah zaman zaman andalusia.sye masih ingat lagi.juga terharu. cerita di mana Balqis Qaisha Laila Qaisyh lahir pada 15 Ramadhan. bayi merah suci dilahirkan. 17 tahun kemudian. wanita molek ini hidup di sudut dunia. 1 medan kota. kota sang perang. sang perbalahan. binasa.lahanat.

nama penuh. Balqis Qaisha Laila Binti Qaisyh. selesa di panggil Qaisha. fizikal yang pendek tapi punya hati naluri yang suci. berperilaku comel dan kebudak-budakkan sedikit.tapi punya nilai keabraban dalam persahabatan bersama teman semua semua. malah Qaisha tidak sombong dan bongkak.

Qaisha seorang yang suka pada ilmu. sayang pada ilmu. tidak hairanlah dengan rutin harian Qaisha selalu menelaah ilmu. baginya teman,rakan,juga sahabat. ilmu lah jawapannya. tambah Qaisha. antara dunia akhirat.hidup dan mati.biar jasad juga nyawa. "ilmu itu penting". bernaskan cetusan idea minda kita kita dengan ilmu. jelasnya.

* * * * * * * * * *
Tahun ke-15. hari kelahiran Qaisha tidak lama lagi. entah kenapa apa apa tahun ini Qaisha menghadapi kesulitan dugaan,kerumitan nasib. nasib dalam menghadapi bulan Ramadhan.Bulan puasa. Qaisha di jangkiti pemam panas.umpama gering.

puasa Qaisha sekerat hari. terawih Qaisha hanya 8 rakaat. jaga malam sujud Qiam Qaisha hanya dalam mimpi sahaja sahaja. semuanya lemah lalai pangsi. fizikal badan yang kurang sihat. Qaisha terpaksa korbankan semua. puasanya.terawinhya.jaga malamnya.

* * * * * * * * * *
Hari itu hari 15 Ramadhan. hari dimana seperti biasa ketika semua jemaah masjid sibuk mengabdikan diri pada tuhan. Qaisha di rumah dalam pangkuan katil tidak dapat melakukan apa apa. hanya rebahan yang mampu di lonjakkannya.

Tatkala kedengaran ayat ayat suci Al-quran yang sedang di bacakan oleh imam di masjid. lapang dada Qaisha. tenang menghayati. hinggalah ke rakaat-20.

* * * * * * * * * *
Pada mana imam bersama jemaah sekalian solat sunat witir berjemaah. pada rakaat ketiga witir. Qunut pertama di bacakan dalam bulan Ramdhan itu. pada saat itu juga, Qaisha yang lemah lalai pangsi sedang di uji azab tuhan. kelihatan tenang Qaisha pada ketika itu. kumat dan kamit di mulut.lidah.bibirnya. penuh keluhan zikrullah.syahadah.

hinggalah malaikat izrail mencabut nyawanya ketika itu. kuasa tuhan. "kun fayakun". maka selesai tugas izrail itu. terbujur habis badan Qaisha. tinggal jasad yang tiada punya apa apa.

Qaisha pergi meninggalkan dunia. meninggalkan keluarga dan sahabat sahabat. hanya yang ada pada roh Qaisha. ilmu akhiratnya. dibawanya. jauh. dan pergi jauh. hebat. pencinta ilmu bertasbih atas nama ilmu juga balasannya.

* * * * * * * * *

pemergiannya tenang pada saat saat akhir sedang Qunut di bacakan. ilmu dalam dadanya tinggi pada mata dunia.hebat. anda bayangkan.

saye kisahkan di sini adalah semata mata.
tiada yang benar.
hanya rekaan bacaan Ramadhan buat kita semua.
tapi.
sempat saye coretkan tentang nikmat ilmu dan nikmat puasa.
kisah mati insaniah dalam iman.
juga di sini.

1 ulasan:

tyra berkata...

indahnya ilmu andai dipraktikkan.!
indahnya islam andai dpt menghayatinya..!
indahnya kehidupan andai cinta Ilahi dpt dipegang..!
persis seperti kisah si Balqis Qaisha Laila Qaisyh yg mampu capai cita cinta..!
cita cinta yg diidamkan ramai..!
ssungguhnya ilmu & islam adalah kimia yg bersangkutan..
carilah iman dgn ilmu dunia jg akhirat (=