penulis senja terakhir


alhamdulillah. sekali lagi lensa hati sye tertarik untuk join contest buat kali kedua. terima kasih kepada tuan blog "penulis senja terakhir". alasannya sye mahu menulis. dan anda. sye doakan anda maju dan terus maju ke hadapan dengan penulisan. ya. moga maju. " setiap penyair gundah, daun gugur pun terasa indah".

syaheed norazam
cik ain
ili dhiya

atas dasar sye hormat pada tuan blog bertajuk senja terakhir. sye memilih tajuk tuan blog itu sendiri sebagai tema sye.

" penulis senja terakhir"

hari itu. hari hari si tua penulis. bagai burung sekawan tiada terasa apa apa. di gilis semangatnya satu satu. di kecai berai lontaran jiwa seninya. di bongsaikan segala apa rasa apa. menunduk. terpaku. menggengam segala rasa jiwa mati rasa. dalam dalam. tak siapa tahu pergolakan rasa jiwa dia.

tahun bersilih tahun tahun. hari hari tua penulis di anyamkan rindunya menjadi hamparan. penulisannya di jadikan pedoman buat semua. lantas keliru nyata, dakapan mesra dibuai indah,
semangat anak anak bangsa, antara novel beliau yang terhebat. sempat sye membaca satu babak dalam novelnya. cerpen "hati". dalam dalam ada taman. semua tahu bukan ?. ya. barangkali apa yang menarik buat sye tentang hati, "hati ini untuk hati hati yang selalu bersama". nampak tenang dalam penulisannya.

lantas sye bongsaikan segala perwatakan dan latar belakang beliau. nyatanya beliau sudah berumur. ah! buat sye rindu dalam dalam. mungkin ubatnya karangan beliau sye teroka. sampai gugup getar ini. kencang deras hati hati ini. beliau menulis buat semua. beliau bersajak juga buat semua. suka dengan cara beliau.

ya. penulis senja terakhir. berumur larut. berduka lara. bergurau senda. hidup bukan bermasam durjana. penulisannya di godah buat rakyat semua. syairnya diberendoi sejagat bersama. pantunnya dibaris kata jelata. juga bersama. matinya mahu disumpahkan dalam nama nama keramat. hidup seorang seorang. mati dalam dalam afwah. tenang.

3 ulasan:

waN Mohd Salim berkata...

salam .. tima kasih dik dh join contest abg .. kalau bole abg nasihat .. tempat coment buat pop up biar senang nak coment .. ok.. wassalam

penulis senja

CadBury berkata...

Merentasi era pembangunan modern yang menyaksikan keruntuhan dunia bahasa , memerlukan minat yang tinggi dari dalam diri untuk kembali membina struktur asas bahasa melayu yang kian runtuh ...

syabas

buat awak juga pembekal pertandingan ini...
serta semua...

bangkitkan semangat cinta bahasa dan dunia sastera dari dalam setiap jiwa...

(n_n)v

tentang am si childish berkata...

wan : terima kasih atas nasihat. btw maaf. sye kurang mahir dalam pembikinan pop pop or something like that. sori.

cadbury : terima kasih atas cakap cakap anda. moga terbangkit segala rasa bahasa kita semua. insyaallah.